Emme refleksi, bebek henüz anne karnındayken (gebeliğin 32-36. haftalarında) gelişir. Anne karnında 32. Hafta emme refleksinin en erken gelişim aşaması iken genellikle bu durumun 36. Haftada tamamlandığı gözlemlenir ve çoğu zaman ultrasonda dahi görülebilir.
İçindekiler
Söz edilen gelişim sürelerine bağlı olarak erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerde güçlü bir emme refleksi gelişmemiş olabilir. Bu durumda bebekler burundan mideye yerleştirilen bir beslenme tüpü ile beslenmeye ihtiyaç duyarlar. İleri zamanlarda ise bu tablo yutma refleksi de dahil olmak üzere çoğunlukla kontrol altına alınmaktadır.
Yenidoğan Bebek Memeyi Almıyorsa Ne Yapmalı?
Erken doğum gibi nedenlerle emme refleksi gelişmeyen bebeklerde çoğu zaman beslenme tam anlamıyla gerçekleşmeyebilir ve ek beslenme yöntemine ihtiyaç duyulabilir. Ancak, bu süreçte emmeyi engelleyecek birçok faktör bulunur. Peki, bebek neden emmez?
Emzirme Tekniği ve Saati: Bebeği emzirme sırasında başından iterek zorlamak, emme isteğini engelleyecektir. Aynı şekilde emzirme saatlerinin de sık sık değiştirilmesi her bebekte olmasa da bazı bebekleri emmeye karşı isteksiz kılabilir.
Anne sütü: Annelerin acı ve yoğun koku içeren besinleri tüketmesi halinde sütleri etkilenir ve bu durum bebeklerin iştahını olumsuz yönde etkileyebilir. Anne sütünü etkileyecek gıdalar tüketildiği zaman ilk süt sağılarak bebeğe birkaç saat sonraki süt verilebilir.
Anne sütü, stres ve hastalık gibi etmenlerden etkilenerek daha yavaş gelebilir. Bebekler oldukça sabırsız olduğundan ilk emmede anne sütünün ağza gelmesini isterler ve bu gerçekleşmediğinde ise sinirlenerek emmeyi bırakırlar. Bu gibi durumlarda meme ucunuzu sıkarak sütün gelişini arttırabilirsiniz. Bu durumun aksine, anne sütünün fazlaca geldiği durumlarda da bebek emmeyi reddediyor olabilir.
Diş Çıkarma: Bebekler diş çıkarma döneminde oldukça hassastır ve diş etleri şişerek kızarabilir. Bu sebeple diş çıkarma, emme sırasında bir acıya neden olabilir. Eğer bebeğiniz emmeyi istemiyorsa diş etlerini kontrol edebilir ve süreci daha rahat atlatması adına diş kaşıyıcılardan yardım alabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Anne Memesine Nasıl Alıştırılır?
Yenidoğan bebeklerde emme ve yutma refleksleri başlarda zorlayıcı bir kombinasyon olabilir. Ancak bu durum zaman içerisinde düzelmekte ve bebekler emme konusunda tecrübe sahibi olmaktadır.
Annelerin emzirmenin zorluklarını kendisi ve bebeği için öğrenmesi önemlidir. Buna bağlı olarak hemşireler yardımıyla erken doğmuş bebeklerin emzirilmesi hakkında bir eğitim alınabilir.
- Uykulu bebekler beslenme için yeterli reflekse sahip olmayabilir. Bu sebeple bebeğinizi emzirmek için 2-3 saatte bir uyandırabilirsiniz.
- Yenidoğan bebeğinize emme refleksinin güçlenmesi için zaman tanıyın.
- Emzirme sırasında bebeğe yeterli miktarda süt akışının sağlanması için meme ucuna doğru masaj yapın veya memeyi işaret ve baş parmağınızla tutarak U harfi şeklinde sıkın.
- Beslenme sağlanmıyorsa stresten uzak kalarak bir sağlık personelinden yardım alın. Stres ve rahatsızlık gibi faktörler anne sütünü olumsuz yönde etkileyerek emmeyi engelleyecektir.
- Kokulu ve anne sütüne zararlı gıdalardan uzak durun.
Yenidoğan Bebek Emmeyip Uyuyorsa
Yeni doğan bebekler günün yaklaşık 12-16 saati uyurlar ve bu süre 2-3 aylık bebeklerde 3-4 saate kadar düşer. Bebekler emzirme saatinde mutlaka uyandırılmalı ve emzirilmelidir. Uyku gibi faktörler de emme refleksini olumsuz yönde etkileyebileceğinden 3-4 saat gibi belirli aralıklarla uyandırmak bu süreçte yardımcı olabilir.
3 Aylık Bebek Neden Emmez?
3 aylık bebekler yeni doğan bebeklere nazaran daha gelişmiş emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Bu nedenle erken doğumla emme refleksi gelişmemiş bebeklere nazaran daha farklı nedenlerden beslenmeyi reddediyor olabilirler.
Bu durumlar yukarıda da sıralandığı gibi; anne sütünün yetersiz ve yanlış beslenmeden kaynaklı acı olması, çocuğun stresli ve hasta olması, annenin stres ve rahatsızlığa bağlı olarak sütünün azalması, anne sütünün çok olmasından kaynaklı bebeğin sütü rahat emememesi ve diş çıkarma süreci sayılabilir.