Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerde oldukça sık görülen bir durumdur. Bebeklerin gözyaşı kanalları tıkanması sonucu gözlerde çapaklanma meydana gelebilir. Gözyaşının görevi, gözlerin rahatlıkla hareket etmesini sağlamaktır. Gözyaşları bu görevini tamamladıktan sonra göz kanallarından burnun içene akarlar.

Bu zamanda bir tıkanıklık meydana geldiyse bu çapaklanma olarak ortaya çıkmaktadır. Bebeklerin göz kanalı oldukça küçük bir yapıya sahiptir. Bu yüzden çok sık gözlerinde çapaklanma meydana gelir. Bebeğinizin gözlerinde sarı ya da yeşil renkte akıntılar görüyorsanız, gözlerinin çapaklanacağı işaretidir.

Aynı zamanda şişmiş göz kapakları, göz aklarında kızarıklık, göz kenarlarında veya kirpiklerde kurumuş iltihap ve gözde sulanma görürseniz tüm belirtiler çapaklanmaya işaret etmektedir. 

Bebeklerde Göz Çapağı Nasıl Temizlenir?

Bebekler çapaklanma konusunda oldukça hassastırlar. Bu durum onları yeterince huzursuz eder. Eğer bebeğinizin gözlerinde çapaklanma varsa çapağın temizlenmesi gerekir. Bu işlemi yapmak için pamuklu bir bezi ıslatarak bebeğinizin gözlerini temizleyebilirsiniz.

Göz çapaklanmalarına iyi gelen başka ve mucize bir yöntem ise anne sütüdür. Anne sütü içindeki özel içeriklerle iltihaplara karşı antibiyotik görevi sağlamaktadır. Bebeğinizin gözüne süreceğiniz anne sütüyle çapaklanmayı azaltacak ve hatta tamamen yok olmasını sağlamış olacaksınız. Yapmanız gereken tek şey anne sütünü temiz bir bezin üzerine dökmek ve bebeğinizin gözlerini temizlemek olacaktır.

Göz Çapaklanmasını Gidermek İçin Yöntemler

Gözyaşı kanalları gelişine kadar bebeklerde göz çapaklanması devam edecektir. Bebeğinizin gözlerine uygulayacağınız dairesel hareketlerle yapacağınız masaj, tıkalı kanalları açmaya yardımcı olacaktır. Ellerinizi sabunla iyice temizledikten sonra bebeğinize göz masajı uygulayabilirsiniz. Bu işlemi günde 5 kez uygulamanız tıkalı kanalları harekete geçirmekte oldukça büyük rol oynayacaktır

Bebeklerde göz çapaklanmalarını önlemenin bir diğer yöntemi ise bitki çayları ile pansuman yapmaktır. Kaynamış ve soğutulmuş çayla veya papatya çayı ile gözlere soğuk pansuman uygulanması çapaklanmayı hafifletecektir.

Bu yöntem sadece alerjik çapaklanmalar için geçerlidir. Bir diğer çapaklanma çeşidi ise mikrobik göz çapaklanmalarıdır. Bu çapaklanmalarda ise ılık çayla pansuman yapılması gerekmektedir. Bebeğin gözlerini yakmayacak bir ılıklıkta olması oldukça önemlidir.

Ilık çaya batırılmış bir bez ya da bir pamuğu bebeğin göz çevresine dikkatle sürülmesi ile gerçekleştirilir. Bu işlem gözdeki çapaklanma ve iltihapları temizlemede ve yumuşatmada oldukça önemli bir işlem olarak bilinmektedir.

Tek Gözde Meydana Gelen Çapaklanma

Bazı bebeklerde çapaklanma sorunu oldukça sık ve fazla gözlemlenmektedir. Bu durum genellikle bebeklerin tek gözünde meydana gelir. Bebeğin 1 gözü sürekli kızarıktır. Aynı zamanda her uyuduğunda gözü tıkalı bir şekilde uyanır.

Bu sorun kesinlikle alerjik bir sorun değildir. Bu tip göz çapaklanması mikrobik göz çapaklanmaları arasında yer alır. Bu durum bebeğin henüz gelişmekte olan göz dokusuna ciddi zararlar verebilir. Bu sorunla karşı karşıya kaldığınız an bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Evde uygulayacağınız yöntemlerle bebeklerde çapaklanma sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Bebeklerde göz çapaklanması genellikle alerjik nedenlerden meydana gelmektedir. Soğuk ve ılık pansuman yöntemleri ve diğer yandan anne sütü mucizesi ile bu çapaklanmalardan kurtulmanız mümkün hale gelmektedir. 

Tüm bu işlemlere rağmen bebeğinizin gözleri olduğundan fazla çapaklanıyor ve bebek oldukça huzursuz oluyorsa hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Doktorun verdiği göz damlası ve merhem büyük bir titizlikle kullanılmalıdır. Her kullanımda ellerin temizliğine önem verilmeli eller yıkanmadan bebeğin ilacı kullanılmamalıdır.

Bebeğinize bakacağınız ellerinizin temizliğine oldukça önem vermelisiniz. Ellerinizi bebeğin gözüne ve ağzına değdirmemeye dikkat etmelisiniz. Çok çabuk mikrop kapabilen ve ufacık mikropla hemen hasta olabilen bebeklere temiz bakmak oldukça önemlidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

izmir-cocuk-doktoru
İzmir Çocuk Doktoru

İzmir çocuk doktoru olarak kliniğimde bebeğinizin büyüme gelişmesi, psikososyal ve nö…

Devamını Oku
yenidogan-bebekler-neden-aglar
Yenidoğan Bebekler Neden Ağlar?

Yenidoğan bebekler de ağlama sebebinin en büyük nedeni karnının aç olmasıdır. Bu duru…

Devamını Oku
yeni-dogan-bebekte-sarilik-tehlikesi
Yeni Doğan Bebekte Sarılık Tehlikesi

Yeni doğan sarılığı bebeklerde doğumun 24.saati sonrası görülebilen gözlerde ve ciltt…

Devamını Oku
Randevu Al