Günlük dışkılama sayısının normal bağırsak alışkanlığına göre sayıca daha fazla ve daha sıvı kıvamda olmasına Diyare (İshal) diyoruz.
Anne sütü alan yenidoğan bebeklerde ilk günlerde dışkılama sayısı günde 7-8 kezi bulabilir. Renk değişiklikleri olabilir. Çoğunlukla kahverengi, sarı renkte olup yeşil de olabilir. Yeşil dışkılama ile ilgili aldığım ve anneleri en çok kaygılandıran sorular var.
Soru : Bebeğimi Üşüttüm mü?
Hayır üşütmediniz, anne sütü ile beslenen bebeklerde zaman zaman gayta rengi bu şekilde karşımıza çıkar. Bebek büyüdükçe günlük dışkılama sayısı azalır 6.aydan sonra genellikle günde 1 veya 2'ye düşer. Bununla birlikte bazı bebeklerin bağırsak alışkanlıkları 1. aylarından sonra farklılık gösterip 2 günde 1 dışkılamaya kadar varabilir ki bu durum da olağan kabul edilir.
Daha büyük çocuklar zaten ara ara gelen kramp tarzındaki karın ağrısını ifade ederler. İshal ve çoğunlukla da kusmanın eşlik ettiği Akut Gastroenterit dediğimiz tabloda sanılanın aksine %98'inde antibiyotik verilmez. Probiyotik desteği ve bol sıvı almak yeterlidir. Dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması bazen hastane yatışı gerektirecek kadar durumu ağırlaştırabilir. Katı gıdalarla beslemelisiniz.
Yoğurt çok faydalıdır. Haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası, şeftali ve muz verebilirsiniz. Anne sütü alıyorsa her zamankinden dah sık emzirmelisiniz. Daha büyük çocuklarda da de suyu ellerinden düşürmemelisiniz. Yemek yemeseler bile ki iştahsız olurlar bolca su tüketmeleri son derece önemlidir.
Eğer günde 3'den fazla kusuyor bu sebeple yeterli su da tüketemiyorsa serum tedavisi gerekli olabilir. Genellikle 5 ile 7 gün içinde her gün sıklığı daha azalarak düzelen bir tablodur. Kliniğimde ishal tanı ve tedavisi ile takibi sağlanmaktadır.