9 Aylık Bebek Kilosu

9 aylık bebek kilosu; genetik, köken, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. 9 aylık bebeğin kilosunun ortalama değerlerde olması üzerine boy ve baş çevresi değerlerinin de ortalama değerlerde olması durumunda denilebilir ki bebek, sağlıklı bir fiziksel gelişim göstermektedir.

Toplumdan topluma olduğu gibi aynı toplumun bir ferdi olan 9 aylık bebekler arasında da kilo farklılıkları olabilir. Bebeğin ortalamanın çok altında ya da çok üstünde bir kiloda olması durumunda bir çocuk hekimine başvurulmalıdır. Her düşük ya da yüksek kilolu 9 aylık bebekte gelişim bozukluğu olduğunu söylemek imkânsızdır. En doğru tanıyı, çocuk hekimi koyacaktır.

9 Aylık Bebeklerin Kilosu Nasıl Değerlendirilir?

9 aylık bebek kilosu, fiziksel gelişimin takip edilmesine olanak sunan somut göstergelerden yalnızca biridir. Kiloyla birlikte boy ve baş çevresi değerleri de takip edilmelidir. Toplumlar, bebeklerin mevcut değerlerinin kıyaslanabileceği bir büyüme eğrisine sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) tarafından ortaya konan bu büyüme eğrisi (persentil), büyüme potansiyeli her toplumda farklı olduğundan revize gerektirir.

Türkiye’de bebeklerin gelişimlerinin takip edildiği büyüme eğrisi, ülkedeki bebeklere ait değerlerin ortalaması alınarak oluşturulmuştur. Persentilde bebeklerin kilo, boy ve baş çevresi değerlerinin aylık olarak hangi aralıkta olmasının beklendiği gösterilir.

İlgili persentil değerlerinin 10 ila 75 arasında olması da normal kabul edilmekle birlikte bebeğin gelişimi, değerlerin genellikle 50 persentil değeri üzerinden karşılaştırılmasıyla (aylık/üç ayda bir) takip edilir.

Kız ve Erkek Bebeklerin Kilosu Farklı Mı Olur?

Bebeklerin kilosu, cinsiyetlerine göre değişkenlik gösterir. Gelişimin göstergelerinden biri olan kilo, doğumdan sonra olduğu gibi doğum öncesinde de cinsiyete bağlı olarak değişir.

Bu yüzden 9 aylık bebek kilosunun ne kadar olması gerektiği (ortalaması, alt ve üst sınırlarıyla) kız ve erkekler için ayrı ayrı oluşturulan büyüme eğrisinde gösterilir.

9 Aylık Kız Bebek Kilosu

(Büyüme eğrisi temel alındığında) 9 aylık kız bebek kilosunun, ortalama (50’nci persentil) 8,5 kg olması beklenir. 9 aylık kız bebek kilosu için alt sınır (3’üncü persentil), 7 kg; üst sınır (97’nci persentille) 10,8 kg’dır.

Boy ve baş çevresi de gelişim düzeyinin diğer göstergeleri olduğundan:

(Büyüme eğrisi temel alındığında) 9 aylık kız bebek boyunun ortalama (50’nci persentil) 71 cm olması beklenir. 9 aylık kız bebek boyu için alt sınır (3’üncü persentil), 66 cm; üst sınır (97’nci persentille) 76 cm’dir.

(Büyüme eğrisi temel alındığında) 9 aylık kız bebek baş çevresinin ortalama (50’nci persentil) 44,2 cm olması beklenir. 9 aylık kız bebek baş çevresi için alt sınır (3’üncü persentil), 41,8 cm; üst sınır (97’nci persentille) 48 cm’dir.

Kilo, boy ve baş çevresi değerleri %10’un altında ya da %90’nın üstündeyse 9 aylık kız bebeğin sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediğinin tespit edilmesi için hekim kontrolünden geçirilmesi gerekir.

9 Aylık Erkek Bebek Kilosu

(Büyüme eğrisi temel alındığında) 9 aylık erkek bebek kilosunun, ortalama (50’nci persentil) 9,5 kg olması beklenir. 9 aylık erkek bebek kilosu için alt sınır (3’üncü persentil), 7,2 kg; üst sınır (97’nci persentille) 11,8 kg'dır.

(Büyüme eğrisi temel alındığında) 9 aylık erkek bebek boyunun ortalama (50’nci persentil) 73 cm olması beklenir. 9 aylık erkek bebek boyu için alt sınır (3’üncü persentil), 68 cm; üst sınır (97’nci persentille) 78 cm’dir.

(Büyüme eğrisi temel alındığında) 9 aylık erkek bebek baş çevresinin ortalama (50’nci persentil) 45,5 cm olması beklenir. 9 aylık erkek bebek baş çevresi için alt sınır (3’üncü persentil), 42,5 cm; üst sınır (97’nci persentille) 48 cm'dir.

Kilo, boy ve baş çevresi değerleri %10’un altında ya da %97’nin üstündeyse 9 aylık erkek bebeğin sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediğinin tespit edilmesi için hekim kontrolünden geçirilmesi gerekir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebeklerde-bingildak
Bebeklerde Bıngıldak

Bebeklerde yaşamın ilk 24 ayında beyin gelişimi ön plandadır. Bu da kafa tasının aylı…

Devamını Oku
bebeklerde-gerinme-hareketleri
Bebeklerde Gerinme Hareketleri

Bebeklerde gerinme hareketi bebeğin doğuştan getirdiği yaşamsal reflekslerden bi…

Devamını Oku
bebeklerde-geceleri-sik-uyanmak
Bebeklerde Geceleri Sık Uyanmak

Bebeğiniz yaşamın ilk günleri de günde 18-20 saate varan sürelerde uyuyacaktır. Şayet…

Devamını Oku
Randevu Al