Emzirme, bebek ile annenin beden ve ruh sağlıkları için kilit rol oynadığından meme reddinin çözüme kavuşturulması gerekir. Meme reddi, bebeğin memeyi emmek istememesidir. Bu isteksizlik, emzirme başladıktan sonra olabileceği gibi hiç başlamadan da ortaya çıkabilir.
İçindekiler
Bebeğini beslemek isteyen anne için bebeğin memeyi reddetmesi, stres yaratan bir durumdur ancak bilinmelidir ki meme reddi, süt çocuklarında sıklıkla yaşanır ve bebeğin bir daha memeyi almayacağı anlamını taşımaz. Önemli olan, memenin bebek tarafından emilmek istenmemesinin altında yatan nedenin ortaya çıkarılıp sabırlı davranarak çözüme kavuşturulmasıdır.
Bebeğin Memeyi Reddettiği Nasıl Anlaşılır?
Bebekler memeyi hiç almayarak veyahut emzirme başladıktan sonra ağlayarak bırakmak suretiyle reddedebilir. Memeyi almak istemeyen bebekler, emmek için ne kadar istekli olurlarsa olsunlar ya da anne ne kadar çabalarsa çabalasın emmeyi reddeder.
Memeyi reddediş, bebeğin emmeye başlamasından kısa süre sonra memeyi bırakması şeklinde de yaşanabilir. Memeyi aldığı bu kısa sürede bebek ya hiç emmez ya da kuvvetli emmez. Genellikle de bırakırken ağlar, kızgınlığını, huzursuzluğunu yansıtacak şekilde davranır.
Bebek Memeyi Neden Reddeder?
Sıklıkla yaşanan meme reddinin altında yatan sebepler çeşitli olsa da bunlar arasında öne çıkanlar birkaç başlıkla sınırlandırılabilir. Örneğin, bebeğin:
- Henüz acıkmamış olması: Emzirme rutini, bebeğin isteğine göre şekillenir. Özellikle yeni doğan bebeklerin her istediğinde memeyi emmesi önemlidir. Bununla birlikte henüz acıkmadığı hâlde bebeği emzirmeye çalışmak, meme reddine sebep olabilir.
- Rahat nefes alamaması/hasta olması: Bebeğin burnunun mukusla dolu olması (tıkanıklığı), rahat nefes alamamasına, bu da memeyi emerken zorluk çekmesine neden olur. Ayrıca bebeğin enfeksiyon kapmış ya da herhangi bir yerinde ağrı (kulak, ağız, burun vs.) veya ağzında pamukçuk olması da geçerli sebepler arasındadır.
- Doğru teknik kullanılmadan emzirilmesi: Bebek emzirilirken annenin de bebeğin de rahat olması ve bebeğin memeyi doğru bir şekilde ağzına alması gerekir. Bu koşullar sağlandığında da annenin bebeğinin başının arkasına baskı yapması, bebeği rahatsız ederek emme isteğine ket vurabilir.
- Emziğe, biberona alışmış olması: Bebekler, sadece annelerinin memelerini emerek beslendikleri dönemde (ilk 6 ay) emzik ya da biberona alıştırılmamalıdırlar zira bu, meme reddine yol açabilir. Bebek, annesinin memesini herhangi bir sebeple ememeyecek olduğunda anne, sütünü sağıp bebeğine biberon yerine fincanla vermeyi tercih etmelidir.
- Çevresel etmenlere maruz kalması: Bebeğin memeyi emerken dış faktörler nedeniyle ilgisinin dağılması, memeyi bırakmasına neden olabilir.
Ayrıca annenin:
- Sütünün nicelik ya da niteliğinin değişmesi: Doğru teknik kullanılmaması ya da memenin tıkalı olması sebebiyle süt akışı yeterli olmayabilir. Bebeğin memeyi emememesine, sütün azlığı neden olabileceği gibi fazlalığı ya da hızlı akması da neden olabilir. Ayrıca, sütün kokusundaki değişiklik de bebeğin emmek istememesine yol açabilir.
- Emzirme rutinini bozması: Beslenme saatlerinde yapılacak kısıtlama, bebeğin memeyi reddetmesinin nedenleri arasındadır.
- Bebeğinden uzak kalması: Annenin çalışmak için ya da herhangi bir sebeple bebeğinden ayrılması, bebeğin memeyi almamasına sebep olabilir. Bununla birlikte anne dışında bebekle ilgilenen kişinin (bakıcı) veya yaşanılan ortamdaki düzenin sıklıkla değişmesi de etkendir.
- Sağlığının bozulması/regl döneminde olması: Annedeki hastalıklar da bebeğin emmemesinin nedenlerindendir (Örneğin mastit [tıkalı meme kanalları sebebiyle ortaya çıkan meme inflamasyonu]). Ayrıca, anne regl dönemindeyken bebek, memeyi reddedebilir.
Meme Reddinin Önüne Geçilmesi İçin Neler Yapılabilir?
Bebeğin memeyi reddediyor olması, bir daha hiç emmeyeceği anlamına gelmez. Sebepler ortadan kaldırıldığında bebek, emmeye devam edecektir.
Önemli olan, memeyi reddetme sebebinin doğru bir şekilde tespit edilmesidir. Bunun için de dikkatlice gözlem yapılmalıdır.
Nasıl Davranılmalı?
İlk kural, memeyi reddeden bebeğin emmesi için zorlanmamasıdır. Bebeğin açlığını gidermek için anne, sağılmış sütünden bebeğine biraz verdikten sonra (Bebeğin fincanla beslenmesi tavsiye edilir.) memesini sunmalıdır. İkinci kural, reddin nedeni hastalık(lar)sa gerekli tedaviye başlanmasıdır.
Emerken ağlayarak, kızgınlıkla memeyi terk eden bebeklerin huzura kavuşturulması gerekir. Bunun için anne sakinliğini korumalı, stresten arınmalı, ayrıca bebeğini sık sık kucağına alıp memesine dönük şekilde tutmalıdır.
Memeyi reddeden bebeklerin, açlık duyduğu anlar dışında annesiyle bağ kurması faydalı olacaktır. Bu bağ, tensel temasta bulunularak ve sakin, huzurlu bir ortamda kurulmalıdır. Birlikte yapılacak ılık bir banyo sonrası bebeğe memenin sunulması da denenebilecek çözümler arasındadır.
Uykulu hâlde olan bebeğe yumuşak hareketlerle masaj yapılması da yararlıdır. (Bunun için bebek dik olarak tutulmalıdır.) Masaj yaparken diğer yandan bebekle konuşarak iletişim kurulması gerekir. Masajın bitmesinin ardından yarım saat beklenerek adımların tekrarlanması tavsiye edilir. Ayrıca uykulu bebeklerde meme reddi daha az olduğundan özellikle gece emzirmelerinin sayısı artırılabilir.
Anne, bebeği genellikle hangi pozisyonda emziriyorsa ondan başka bir pozisyonda emzirmeyi denemelidir. Ayrıca sütü azsa süt artırıcı gıdalar tüketmeli, fazlaysa emzirmeden evvel memesini biraz sağmalıdır.
Biberon ve emzik nedeniyle memeyi almıyorsa ve bu yapay memeler ağzında yokken kızgın hâle geliyorsa bebeğe önce emzik/biberon verilmeli, akabinde emzik/biberon ağızdan yavaşça çıkarılırken yerleri annenin memesiyle doldurulmaya çalışılmalıdır.