İzmir Çocuk Doktoru

İzmir çocuk doktoru olarak kliniğimde bebeğinizin büyüme gelişmesi, psikososyal ve nörolojik gelişimi, enfeksiyöz veya doğuştan olabilecek tüm hastalıkları, aşılama hizmetleri ve yapılması gereken kan - idrar tetkikleri ile birlikte bir bütün olarak değerlendirip takip ediyorum.

İzmir çocuk doktoru olmamın yanı sıra bir anne olarak da sizlerle yerinde empati kurarak bilgi ve deneyimlerimi paylaşıyorum. Bebeğinizi mümkünse doğumundan sonraki 3 ile 5. günü aralığında ilk muayenesinde karşılamak isterim.

İlk muayenesine, sizleri tanıyarak başlıyorum. Biliyorum ki bebeğiniz henüz dünyaya gelmeden onun için yapabileceğiniz ebeveynliğin en iyisini yapabilme adına heyecanlı bir bekleyişiniz ve yoğun bir hazırlık döneminiz oldu.

Bolca bilgi edindiniz, okudunuz, araştırdınız ve onu ilk kucağınıza almanız sonrası da elinizden gelenin en iyisini sunmaya başladınız. Bununla birlikte anne babalık tecrübesinin okuyup biriktirdiğiniz bilgilerden daha fazlası olduğunu daha ilk dakikalarda yaşamaya başladınız.

İzmir Çocuk Doktoru Bebeğinizin İlk Muayenesi

Bebeğinizi kliniğime getirdiğinizde, ilk önce sohbetimize bu noktadan başlıyoruz. Öncelikle sizleri dinleyip, gebelik sürecinizin nasıl geçtiğini öğrenmeye çalışıyorum karşılaştığınız sorunları çözmeye, merak ettiklerinizi yanıtlamaya ve kaygılarınızı gidermeye çalışıyorum.

Bebeğiniz doğduğunda her şey yolunda mıydı? İlk emzirmeniz nasıldı? Sarılık başlangıcı oldu mu? Evde bebeğinizle baş başa geçirdiğiniz bir kaç gününüz nasıldı? diyerek ilk muayenemize başlıyoruz.

Bebeğinizin beslenmesi, uykusu ve bakımı ile ilgili karşılaştığınız zorluklar varsa öncelikle onları dinliyorum. Sonra yenidoğan bebek sağlığı ve bakımı ile ilgili bilmeniz gereken doğruları ve yanlışları tek tek anlatıyorum ve mutlaka birebir emzirme eğitimi veriyorum.

Emzirme tekniği ile ilgili eksiğiniz ya da bilemedikleriniz varsa birlikte çözümlüyoruz. Doğru emzirme son derece önemlidir. Pozisyonunuz ve emzirme tekniğiniz doğru olmazsa hem bebeğininiz yeterince beslenemeyip huzurlu olamaz hem de meme başı çatlağı gelişebileceğinden, bu süreç çok daha ağrılı ve zor bir duruma gelebilir.

Ardından bebeğinizin ilk muayenesini yapıyorum. Kilo, boy, baş çevresi ölçümünü yapıp sarılık açısından cilt rengini değerlendiriyorum. Nörolojik gelişimini değerlendiriyorum. Tam fizik muayenem sonrası bebeğinizin sağlığı ile ilgili bilgi veriyor ve bundan sonraki süreçte neler yapılması gerektiğini sizlere anlatıyorum.

Olası gaz sancısı belirtileri nelerdir, bebeğiniz ağladığında sebepleri neler olabilir ve nasıl sakinleştirebilirsiniz bunları tek tek konuşuyoruz.

Burun temizliği nasıl yapılmalı, ne sıklıkla emzirilmeli, banyo yaptırmaya ne zaman başlanmalı ve ne sıklıkta yıkanmalı, alt temizliği nasıl olmalı hepsini detaylıca anlatıyorum.

Tüm endişelerinizin giderilip aklınızda en ufak bir soru işareti kalmadığından emin olduktan sonra da bundan sonraki takipler ne sıklıkta olmalı, Aile Hekimliği’ne ne zaman gidilmeli, hangi aşıları Sağlık Bakanlığı izleminde ve hangi özel aşıların tarafımdan uygulanması gerektiğini anlatıyorum. Bana rahatça ulaşabileceğiniz iletişim numaramı verdikten sonra sizleri 15. gününde tekrar görmek istediğimi belirterek uğurluyorum.

Bebeğinizin 15. günü dolduktan sonra tekrar buluşuyoruz. Yeniden bir genel sağlık değerlendirmesi, kilo izlemi yapıp ilk muayene sonrası bebeğinizle evde baş başa geçirdiğiniz 10 - 12 günlük süreci konuşuyoruz ve sorularınızı yeniden ele alıp yanıtlıyorum. Tüm bu aşamaları beraberce atlattıktan sonra aylık izlemler ile devam ediyoruz.

 

Neden Doğduğu Andan İtibaren Bebeğinizin Çocuk Doktoru İzlenimde Olması Gereklidir?

Çocuk sağlığı izleminde, çocukların baş çevresi, kilo ve boy takibi önemlidir. Kilo ölçümünde bebeğin giysileri tamamen çıkarılmış olmalıdır. Yatarak boy ölçümü ayakta yapılana göre 2-3 cm uzun ölçülebilir.

Bebeğin büyümesinde hızlı ve yavaş dönemlere göre kilo alımı, boy ve baş çevresi değişecektir. 6.ay sonrası bu büyüme yavaşlar. Ayrıca bu ay sonrası genetik potansiyeli de büyüme üzerine etkili olmaya başlar.

Hekim tarafından gerekli açıklamalar yapılarak anne bu yetersizlik endişesinden kurtarılmalıdır.

İzmir Çocuk Doktoru

 

Yine büyüme parametreleri arasındaki uyum da önemlidir. Baş çevresi ve boy uzunluğunda anne baba genetik faktörleri de son derece önemlidir. Bazen anne ve baba baş büyüklükleri ya da boy ölçüleri göz ardı edilerek yersiz araştırmalar yapılabilmekte aile de endişeler oluşabilmektedir. Bu durumun fizyolojik mi, patolojik mi olduğu tecrübeli bir göz tarafından ayırt edilebilir.

Her bebeğin büyüme eğrisi doğum kilosu ile birlikte değerlendirilmelidir. Ortalamaya göre kıyaslanamaz. 4000 gr doğan bir bebekle 2500 gr doğan bir bebeğin büyüme eğrileri elbette farklılıklar gösterebilir. Yine bu durum da büyüme gelişme geriliği olarak değerlendirilip yersiz endişeler oluşmamalı ve gereksiz tetkikler yapılmamalıdır.

Bebeğinizin İlk 3 Ay Muayenesi

Bebeğinizin 1. ayı dolduğunda Aile Sağlığı Merkezi’nde Hepatit B aşısı yaptırmalısınız. İlk ay muayeneniz son derece kıymetlidir.

Doğumun ilk ayındaki büyüme gelişme bizlere sütün yeterliliğinden tutun da hayata sağlıklı bir başlangıç yapabilmesine kadar çok fazla bilgi verir. Başlangıçta kendini göstermeyen doğuştan metabolik hastalıklar ya da kalp hastalıkları bu dönem takipleri ile saptanabilir.

 

Sizlerle güvenli bağlanmayı sağlayabilmesi açısından da bebeğiniz bizler tarafından mutlaka aylık olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu takipler aylık olarak devam eder.

Her ay muayenenizde boy, kilo, baş çevresi ölçümü, fontanel (bıngıldak) gelişimi ile tüm vücut sistemleri ve nörolojik muayenesini yapıyorum. Persantil dediğimiz büyüme eğrileri ile bebeğinizin sağlıklı sınırlarda gelişip gelişmediği izlenir. Bu ayda sizleri neler bekliyor, bebeğiniz hangi davranışları yapıyor olabilmeli ve siz bu dönemde gelişimini desteklemek için neler yapmalısınız tüm bu konuların detaylıca konuşuyoruz.

Ayrıca özel menenjit aşısı ve rotavirüs aşıları hangileri ve kaçar doz uygulanmalı, bu enfeksiyonların kliniği nedir, aşıları neden öneriyorum, aşı yaptırılmazsa olabilecekler ve aşılar uygulandıktan sonra varsa karşılaşabileceğiniz yan etkileri anlatıyorum. Tüm aşılar kliniğimde uygun soğuk zincir koşulları ile mevcut ve bizzat kendim uyguluyorum.

 

Bebeğinizin 2. ayında rutin muayeneye ilave olarak Sağlık Bakanlığı Tarama Programına dahil olan Kalça Ultrasonogrofisini ve kendi izlemimin rutini olan Batın (Karın) Ultrasonogrofisini yaptırmanızı istiyorum.

Yine ayına uygun gelişimini, sizleri nelerin beklediğini ve nasıl davranmanız gerektiğini paylaşıyoruz. Özel aşılardan Rotavirüs ve Menenjit bu ayda başlamaktadır. Sizleri bu konuda tekrar bilgilendiriyorum ve birlikte karar veriyoruz.

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda ise rutin büyüme ve gelişme değerlendirmelerine ek olarak göz hekimi tarafından bebeğinizin muayene edilerek sonucunun bana bildirilmesini öneriyorum. Bu kontrolü 3. ayında istememin nedenlerinden biri ilk 3 ayda bebeklerde fizyolojik şaşılık olabilmesi ve 3. ay sonrası düzelmesi gerektiğidir.

Bu aydan sonra devam eden göz tembellikleri, göz kaymaları ancak erken müdahale ile düzelebilir. Bir diğer nedeni ise nadirde olsa bebeklerde konjenital göz arkası tümörleri olabilir. Malign olabilen bu tümörlerin erken tanı ve tedavisi ile hayatta kalabilme ve göz fonksiyonlarını koruma şansı artıyor.

Bebeğinizin 4. 5. Ve 6. Ay Muayeneleri

4 ve 5. ay takiplerinde bebeğiniz artık sosyal becerileri kazanma emareleri başlıyor. Gece uyku düzensizlikleri ve kilo almada yavaşlama. Bunları değerlendiriyoruz.

6. ayda bebeğiniz için yeni bir dönem başlıyor. Ek gıdalar ile tanıştırıyoruz. Önce hangi gıdalarla başlamalıyız, hangi sıra ile ve günün hangi saatlerinde verilmeli bunların bilgilerini veriyorum.

Bebeğinizin 6. ayında ilk kan tetkik kontrolünü istiyorum. Aile Hekimliği’nce 4.5 aylık olduklarında verilen kan yani demir ilacının rutin olarak başlanıp 12. aylarına kadar kullanılmasını doğru bulmuyorum. İlaçlarda paraben dahil katkı maddeleri var.

Bu ayda kandan demir depolarına, B12 gibi vitamin değerlerine ve bazı önemli parametrelerine baktırıyor sonuçlarına göre gerekli ise ilaç tedavisine başlıyorum.

 

7. aydan 12. ayına kadar aylık takiplerinde her ay beslenmesine yeni gıdalar ekliyor, bebeğinizin dengeli beslenebilmesi için yemek tarifleri veriyorum.

Bebeğinizin 12. Ay Sonrası Kontrolleri

12. ay sonrası artık tamamen gelişimi farklı evrilen özellikle mental yani beyin gelişimi, sosyal becerileri, kişilik gelişimi ön plana geçen bebeğinizin bu yönleri ile sağlıklı psikoloji ile nasıl büyütebileceğimizi ve aylık izlemlerinde fiziksel büyümesinin nasıl seyretmesi gerektiğini konuşuyoruz.

Sonraki kontrollerinizi artık 3 ay aralarla yani 15. ay ve 18. ay olarak planlıyoruz. Bununla birlikte dileyen ailelerle aylık takibe devam ediyoruz. Bebeklerinizin özellikle ilk 1 yaşlarına kadar ve sonrasında da zorunlu olmadıkça antibiyotik kullanmamaları konusunda ayrıca hassasiyet gösteriyorum.

Kliniğime başvuran bebeklerinizin bu şekilde sağlıklı, psikososyal açıdan yeterli bireyler olarak büyümeleri tüm bu yakın takipler ile güvenli ve devamlı iletişim içinde olarak sizlerin de endişelerini gidermek kaydıyla tüm tıbbi bilgilerim, donanımım ve bizzat anne olmamın tecrübeleri ile kendi çocuğuma olan yaklaşımlarımdan da örnekler vererek sürdürüyoruz.

Sizlerle çocuklarınızın sağlıklı takiplerinde bir araya gelebilmemiz ve onların hastalıklardan korunmaları dileğiyle tanışmayı umuyorum.

Sevgilerimle..

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gonca Aslan

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebeklerde-istahsizlik
Bebeklerde İştahsızlık

Sağlıklı beslenmenin bebeklikten itibaren gelişimsel anlamda önemi oldukça fazladır. …

Devamını Oku
bebeklerde-d-vitamini-kullanimi
Bebeklerde D Vitamini Kullanımı

D vitamini bağışıklık sisteminden tutunda alerjik hastalıklar ya da tekrarlayan bronş…

Devamını Oku
bebekler-neden-ikinir
Bebekler Neden Ikınır?

Bebek ıkınması özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur…

Devamını Oku
Randevu Al