Bebeklerde Gerinme Hareketleri

Bebeklerde gerinme hareketi bebeğin doğuştan getirdiği yaşamsal reflekslerden birisidir. Bebekler dünyaya geldiklerinde hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan reflekslerle doğarlar. Örneğin beslenme için kritik olan emme bu reflekslerden birisidir

Yenidoğan bebeklerde gerinme de istemsizce ortaya çıkmakla beraber özel adı mora refleksi şeklindedir. Mora refleksi bebeğin ortamdaki bir unsurdan dolayı irkildiğinin ve korktuğunun göstergesidir.

Yenidoğan Bebeklerde Gerinme Nedenleri

Yenidoğan bebeklerde gerinme hareketi ya da özel ismiyle mora refleksi ani gelişen durumlar karşısında bebeğin ürkerek verdiği bir tepkidir. Bu tepkinin farklı sebepleri olabilir.

  • Yüksek sesler: Aniden duyulan yüksek sesler veya konuşulurken sesin yükseltilmesi bebeğin korkmasına sebep olacaktır. Korkunun sonucu olarak bebeğin başını geriye doğru atarak kasıldığını yani yenidoğan bebeklerde gerinme refleksini gerçekleştirdiğini görebilirsiniz. Şiddetli sesler iki yaşından küçük bebeklerde en sık görülen korkma sebebidir. Bu nedenle bebeğinizin yanında ani tepkiler vermemeye, yüksek sesle konuşmamaya ve sesli oyuncakları çocuktan uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.
  • Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.

Örneğin bebek huzurlu bir şekilde uyurken kolu beşiğinden sarkacak şekilde düşerse bundan çok korkabilir ve mora refleksi gösterebilir. Uyku sırasında duyulan yüksek bir ses de bebeğin ürkmesine ve başını geriye atarak gerilmesine sebep olacaktır.

Yenidoğan Bebeklerde Gerinme Hareketi Ne Zaman Tehlikelidir?

Moro refleksi oldukça normal ve her bebekte görülen bir durumdur. Fakat moro refleksi sırasında meydana gelen bazı belirtiler altta yatan daha büyük bir sorunun habercisi olabilir.

Bebeğiniz gerindiği sırada her iki bacağı ve koluyla gerinip gerinmediğini kontrol edin. Bebek sadece tek kol veya bacakla geriniyorsa hareket etmeyen tarafta olumsuz bir durum olduğu akla gelmeli ve bir uzmana danışılmalıdır.

Moro refleksinin yokluğu da çeşitli problemleri işaret ediyor olabilir. Bebek yüksek seslere korkarak tepki vermiyorsa işitme duyusunda bir sorun olduğu düşünülebilir.

Bununla beraber moro refleksi hiçbir zaman gerçekleşmediyse bebeğinizin sinir sistemiyle alakalı olumsuz bir durum yaşanıyor olabilir. Gerinme hareketini hiç gözlemlemediyseniz acilen bir doktora gitmenizi ve görüşünü almanızı öneriyoruz

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ek-gidaya-baslamak
Ek Gıdaya Başlamak

Ek gıdaya geçiş için en ideali 6. ay sonu olup geçişin yavaş olması gerektiğini, ana …

Devamını Oku
bebek-ve-cocuklarda-ishal
Bebek ve Çocuklarda İshal

Günlük dışkılama sayısının normal bağırsak alışkanlığına göre sayıca daha fazla …

Devamını Oku
meme-reddi
Meme Reddi

Emzirme, bebek ile annenin beden ve ruh sağlıkları için kilit rol oynadığından meme r…

Devamını Oku
Randevu Al