Bebeklerde burun temizliği oldukça hassas bir konudur. Burun içindeki mukus kalıntıları bebeklerin huzursuz olmasını sağlar. En iyi burun temizliği sadece banyo sonrasında yapılabilmektedir. Banyo sırasında burunun içine giren su, mukus kalıntılarının yumuşamasını sağlar.
İçindekiler
Bu sayede yumuşayan mukus kalıntıları bebeğin burnundan rahatlıkla atılmasına yardımcı olur. Mukus kalıntıları dikkatli bir şekilde bebeğin burnundan kulak çöpü, kâğıt mendil ve burun aspiratörleri yardımı ile kolaylıkla temizlenebilir.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Bebekler vücut ısılarını koruyamadıkları için çok kolay hasta olabilirler. Genellikle grip ya da nezle gibi bağışıklığın düştüğü hastalıklarda, burun içinde çok fazla mukus birikimi yaşanmaktadır. Son derece rahatsız edici bu durum, bebeklerin inanılmaz derecede huysuz davranışlar sergilemesine neden olur.
Bu gibi durumlarda yapılacak ilk şey ortamın nemli olmasını sağlamaktır. Nemin iyi bir burun tıkanıklığı açıcısı olduğunu unutmamak gerekir. En basit yol olarak burun tıkanıklığını açmak için buhar yolunu kullanabilirsiniz. Bir bardak kaynamış suyu, bebeğin bulunduğu odada soğuyana kadar bekletebilirsiniz.
Burun tıkanıklığını gidermek için diğer bir kaç yöntemi şöyle sıralayabiliriz; Serum fizyolojik burun damlaları kullanımı, burun spreyi, aspiratör ile burun temizliği, burundaki mukusun peçete ile sık sık temizlenmesi, bebeklerde burun tıkanıklığına iyi gelmektedir.
Bebeklerde Burun Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun oldukça hassas bir organdır. Özellikle bebeklerde burun temizliği yaparken çok daha dikkatli olunması gerekir. Dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıralayabiliriz.
- Bebeğin burun temizliği asla yemeklerden sonra yapılmamalıdır, bu bebeğin kusmasına neden olabilir.
- Burun temizliği yapmadan önce tek kullanımlık eldivenler, hijyen açısından tercih edilmelidir.
- Bebeğin her gün düzenli olarak burun temizliği yapılması gerekmektedir.
- Nezle, grip gibi burunda mukus oluşmasına neden olan hastalıklarda burun temizliği günde iki ya da üç kez tekrar edilebilir.
- Bebeğin burun temizliği yapılırken sırtüstü yatırılıp, eğer mümkünse birinden yardım alınarak yapılması tavsiye edilir. Bebekler burun temizliği sırasında çok fazla hareket edecekleri için bu durum sizin burun temizliği yapmanıza engel olabilmektedir.
Alerjik Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Burun tıkanıklığı, burunda nefes alma zorluğu göründüğü zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Burun tıkanıklığı bazen geniz etinden, bazen grip ve nezleden bazen ise alerjik burun tıkanıklığı olarak yaşanabilmektedir. Alerjik burun tıkanıklığı özellikle ilkbahar aylarında çiçek tozlarından ya da havanın değişkenlik göstermesi ile ortaya çıkabilmektedir.
Kişi bu gibi durumlarda sürekli olarak burun akıntısı ve tıkanması yaşamaktadır. Uzman bir doktordan yardım alınması en doğru seçenek olurken, evde basit yöntemler ile de alerjik burun tıkanıklığı geçici olarak tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemleri şu şekildedir;
- Alerjik durumlardan kaçınmaya çalışmak (toz, duman, parfüm)
- Tuzlu su ile burun temizliği
- Nane limon çayı tüketmek
- Okaliptüs yağı içeren ürünler kullanmak
- Ihlamur çayı içmek
- Lavanta çiçeği yağı koklamak
- Sıcak su buharı ile burnu açmak
- İçinde E vitaminleri bulunan kremler kullanmak
- Günde iki fincan zencefil çayı tüketmek
Bebeklerde Hırıltı Ne Zaman Tehlikelidir?
Bebeklerin dış etkenlere karşı savunma mekanizması çok hassastır. Bebeklerde ve çocuklarda göğüs hırıltılıları çok sık yaşansa da aslında büyük bir sağlık sorunu habercisi olabilir. Bebeklerde göğüs hırıltılarının ilk akla gelen sebepleri şunlar olabilir;
- Bebeklerde meydana gelen hırıltı, çoğu zaman burunlarındaki kıkırdağın nefes yolunu daraltmasından kaynaklı olmaktadır. Böyle bir durumda da nefes almakta zorlanma ve herhangi bir hastalık durumunda hırıltı sesi oluşmaktadır. Bu gibi bir durumdan eğer şüphe duyuluyorsa, derhal uzman bir doktordan yardım alınması gerekir.
- Grip ve nezle gibi durumlarda enfeksiyon ve sıvı dolgular bebeğin nefes almasını engeller ve burun tıkanıklığı nedeni ile hırıltılı bir ses çıkarmasına sebep olabilir.
Bebeklerin bünyelerinin zayıf olduğunun unutulmaması gerekir. Erken tedavinin hayat kurtardığı önemli bir gerçektir.
Bebeklerde Bronşit Belirtileri
Bronşit, akciğerlere ait hava yollarının tıkanması ile meydana gelen tehlikeli bir hastalıktır. Bu durum ne yazık ki bebeklerde ve çocuklarda çok sık yaşanabilmektedir.
Bronşit, soluk borusundan akciğere kadar ulaşan hava borularını saran zarda iltihaplanmaya verilen addır. Yetişkin bir birey için bile oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ki bebekler için daha da zorlu ve kritiktir. Bebeklerde bronşit belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
- Gözlerde kızarıklık
- Balgamlı öksürük
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Ateş
- Nefes alma problemleri
- Yorgunluk
- Boğaz ağrısı
- Huzursuzluk
- İştahsızlık
Eğer bebeğinizde bu gibi belirtiler varsa özellikle öksürük belirtileri 15-20 günden fazla sürüyorsa hemen bir hekime başvurmak gerekir.
Erken tedavi edilmeyen bu gibi hastalıklar, hastanın iyileşmesi yerine, kronik bronşite dönmesine, hastanın durumunun daha da kötüye gitmesine ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.