Bebekler Neden Ikınır?

Bebek ıkınması özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Bebeğin sürekli ıkınması çocuğun fiziksel olarak bir rahatsızlık yaşadığının habercisi olabilir. Henüz iletişim kurma ve sorununu, ihtiyacını anlatmayı bilmeyen yenidoğanlar ıkınarak ve ağlayarak isteklerini iletirler. Sizin de aklınızda bebekler neden ıkınır sorusu varsa okumaya devam edebilirsiniz.

Bebeğiniz sürekli ıkınıyorsa akla ilk gelen sebep sindirim sistemindeki bir problemdir. Bu problem gaz gibi oldukça basit bir sorun olabilir. Bebeklerde gaz oluşmasının sebepleri arasında gereğinden fazla beslenmek, yani fazlaca emmek öne çıkıyor. Bebek annesini emerken huzurlu hissettiği ortamı terk etmek istemez ve emmeye devam eder. Fazla emmenin sonucunda bebeğin sindirim sistemi sütü sindirmekte zorlanır ve gaz sıkışması meydana gelir. 

Bebekler neden ıkınır sorusunun sindirime dayalı bir diğer cevabı da kabızlık şeklindedir. Bebeğinizin 2. aydan sonra kabızlık sorunuyla karşılaştığını gözlemleyebilirsiniz. Bu duruma yalancı kabızlık denmekle beraber dışkı sert olmasa da bebeğin dışkılarken zorlanmasına ve zorlandığı için biriktirmesine dayanır. Yalancı kabızlıkta bebek dışkısını 1 hafta bile tutabilir. Böyle bir durumda gaz sıkışması gibi rahatsızlık hisseden bebek sıkıntısını bebek ıkınması olarak gösterecektir.

Sindirim sisteminin bir diğer ayağı olan idrar yolu da ıkınmaya sebep olabilir. Bebekte idrar yolu enfeksiyonu varsa idrarını yaparken canının yanması ıkınmaya ve ağlamaya neden olur. Çocuk canı yandığı için idrarını yapmaya korkabilir ve tutabilir. Bebek ıkınmasının altında yatan sebepler çoğunlukta hızlıca tedavi edilebilir veya kendiliğinden geçebilir. Fakat çocuğunuzun rahatsızlığı geçmiyorsa altında daha ciddi bir sebep olabilir.

Bebeğim Sürekli Ikınıyor Ne Yapmalıyım?

Bebekler neden ıkınır sorusunun cevabını verdikten sonra sıra anne ve babaların ne yapması gerektiğine geliyor. Öncelikle bebeğiniz hiç olmadığı kadar ağlıyor, ıkınıyor ve ıkınması nefes almasını engelliyorsa her ihtimale karşı doktora gitmelisiniz.

Ikınmanın bu kadar büyük boyutlarda olmadığı durumlarda bebeğin gaz sıkışmasından dolayı ıkındığından emin olmak için gazını çıkarmayı denemelisiniz. Bebeğinizin gazı bir türlü çıkmıyorsa veya gazı çıktıktan sonra bile ıkınmaya, kızarmaya, ağlamaya devam ediyorsa uzman bir çocuk doktoruna gitmenin vakti gelmiş demektir. 

Bebeğin ileride gaz problemi yaşamaması için emzirmeden sonra karna dairesel hareketlerle masaj yapmak, bebeği yatar pozisyona getirmeyip bir süre dik tutmak gibi önlemler alınabilir. Biberonla beslenen bebeklerde biberonun doğru pozisyonda olduğundan ve bebeğin hava yutmadığından emin olun.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebeklerde-istahsizlik
Bebeklerde İştahsızlık

Sağlıklı beslenmenin bebeklikten itibaren gelişimsel anlamda önemi oldukça fazladır. …

Devamını Oku
9-aylik-bebek-kilosu
9 Aylık Bebek Kilosu

9 aylık bebek kilosu; genetik, köken, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişkenl…

Devamını Oku
bebekler-neden-sicrar
Bebekler Neden Sıçrar?

Bebekler ilk yaşını doldurana kadar uykuda sıçrama refleksi sıklıkla görülebilir. Bu …

Devamını Oku
Randevu Al