Alerji, birçok bünyede normal karşılanabilecek iken bazı hassas çocuklarda bu gıdaların ya da maddelerin tanımlanamaması, yabancı kabul edilmesi ve o maddeden kurtulmaya, kurtulamasa da sınırlandırmaya yönelik gelişen reaksiyonların bütünüdür. Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor.
Sıkça karşılaştığımız polen alerjisi ise daha çok bahar aylarında burunda kaşınma, hapşırma, gözlerde kızarıklık sulanma ile giden nadiren öksürüğün de eşlik edebildiği bir tablodur.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunuyor. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden oluyor. Çocuklarda bu grubu süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam daha sık karşımıza çıkıyor.
Kliniğimde allerji testleri kandan tespit ediyor, tedavi ve takibini yapıyorum.