Yaklaşık 100 çocuktan birisi 6 ay ile 6 yaş arasında olmak kaydıyla en az 1 kez ateşli havale geçirebilir. Havale sırasında çocuğun gözlerinde bir noktaya sabitlenme, kol ve bacaklarında kasılmalar görürüz. Çocuk söylenenlere yanıtsız kalır. Genellikle beş dakikadan kısa sürer. Düşük ateşle geçirilmişse ve ailede daha önceden havale geçirme öyküsü varsa tekrarlama olasılığı vardır.
Bebeğinizin ateşi yüksek diyebilmek için koltuk altından klasik derece ile 37.2 °C Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, kulaktan ölçümlerde ise 37.7 °C’ in üzerinde olmalıdır. Benim önerdiğim ateş ölçüm şekilleri bu iki yöntem olup alından temassız ateş ölçümünü önermiyorum.
Çünkü bebeklerin baş boyun bölgeleri ortalama vücut ısısını yansıtamaz. Gerek beyin gelişimi gerekse kafatasının ince olması nedeni ile hep daha sıcaktır. Termal Ateş ölçerler (alından) sağlıklı bilgi veremezler. Sadece ateşi var mı? Yok mu? Bunun ayrımına yararlar ve biz Pediatristler için önemli olan kantitatif yani sayısal dereceyi doğru ölçemezler.
Bu sebeple yeni doğan bebeklerin ilk muayenelerinde bu durumu ısrarla vurgularım. Aileyi bilgilendiririm ki yanlış bir ateş ölçer satın almasınlar. Ayrıca dipnot olarak belirtiyorum ki erkek bebeklerde cinsel kimlik gelişimini etkileyebilmesi sebebiyle rektal ateş ölçümünü önermiyorum.
Bir çoğumuzun yaptığı davranış ateşini özellikle 39 °C derecelere yakın saptar saptamaz bebeğimizi kucaklayıp Acil Servis’e götürmektir. Oysaki Acil Servis’ eki yaklaşım da bebeği soymak, soğuk uygulama yapmak ve uygun dozda ateş düşürücü vermektir. Bizlerin bu sıralamada eksik yaptığı şey çoğunlukla ateş düşürücüyü düşük dozda vermektir. Bu konuda yardım alacağınız kişiler tabi ki doktorunuz olacaktır.
Kliğimde her ne sebeple başvurursa başvursun, her yaş grubu hastaya ateş yönetimi ile ilgili bilgi veriyor bununla birlikte 24 saat bana ihtiyaç duydukları her an ulaşabileceklerinin rahatlığını sağlıyorum.